Ask Your Question

Tomas's profile - activity

2015-04-21 12:18:27 -0500 received badge  Famous Question (source)
2015-04-19 00:25:29 -0500 received badge  Enthusiast
2015-04-15 09:31:04 -0500 commented question Neutron network node: DHCP requests hit interface, but not dnsmasq for some tenants while ok for others

I have edited question and added port-show for all dhcp ports in my environment (needed to ad as text as upload was not available for me). That includes some working, some not - I have not spotted differences here.

Thanks for your help so far

2015-04-15 08:03:10 -0500 received badge  Notable Question (source)
2015-04-15 06:28:32 -0500 commented question Neutron network node: DHCP requests hit interface, but not dnsmasq for some tenants while ok for others

Thanks !

I can confirm tags are causing this problem. In logs I can see ovs-vsctl command that creates tap interfaces for all four. But later for woring ones I get:

/usr/bin/ovs-vsctl --timeout=10 set Port tapb8d8b645-21 tag=10

How is tag defined and when is configured by what? Where to look?

2015-04-15 06:16:41 -0500 received badge  Popular Question (source)
2015-04-13 13:44:21 -0500 asked a question Neutron network node: DHCP requests hit interface, but not dnsmasq for some tenants while ok for others

I am struggling with network node Neutron implementation not giving IP addresses in certain tenants (after controller reboot some tenants start to work while other stop to, looks like issue is not related to any particular setup in tenant).

In both cases I see DHCP requests arriving on tap interface, dnsmasq process running correctly in tenant, but in case of some tenants DHCP replies are not seen and it seems nothing is delivered to dnsmasq process. Restarting neutron-dhcp-agent nor killing dnsmasq proces (and then restarting neutron-dhcp-agent) does not help.

I am out of ideas...any help greatly appreciated !

Not working tenant:

ip netns exec qdhcp-363efdba-9c30-4305-8a6a-7639a66a13fd ip a
...
190: tap51abb5e4-c1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UNKNOWN group default
...

ip netns exec qdhcp-363efdba-9c30-4305-8a6a-7639a66a13fd tcpdump port 67 or port 68 -i tap51abb5e4-c1 -nnvvvNXs 512

... I see DHCP requests, but no DHCP reply

ps -efa | grep tap51abb5e4-c1
nobody   23933     1  0 08:00 ?        00:00:00 dnsmasq --no-hosts --no-resolv --strict-order --bind-interfaces --interface=tap51abb5e4-c1 --except-interface=lo --pid-file=/var/run/neutron/dhcp/363efdba-9c30-4305-8a6a-7639a66a13fd/pid --dhcp-hostsfile=/var/run/neutron/dhcp/363efdba-9c30-4305-8a6a-7639a66a13fd/host --addn-hosts=/var/run/neutron/dhcp/363efdba-9c30-4305-8a6a-7639a66a13fd/addn_hosts --dhcp-optsfile=/var/run/neutron/dhcp/363efdba-9c30-4305-8a6a-7639a66a13fd/opts --leasefile-ro --dhcp-range=set:tag0,192.168.2.0,static,172800s --dhcp-lease-max=256 --conf-file=/etc/neutron/dnsmasq/dnsmasq-neutron.conf --domain=openstacklocal

Looking at process, no packets are arriving strace -p 23933 -e network,write -s 4096

I have noticed there is no tag in OVS assigned (example of 2 not-working networks):

    Port "tap51abb5e4-c1"
        Interface "tap51abb5e4-c1"
            type: internal

    Port "tap5d9b6dc3-32"
        Interface "tap5d9b6dc3-32"
            type: internal

Doing the same for working tenant:

I see request and offer + packets reported on process via strace -p 24505 -e network,write -s 4096

Process 24505 attached
recvmsg(3, {msg_name(16)={sa_family=AF_INET, sin_port=htons(68), sin_addr=inet_addr("0.0.0.0")}, msg_iov(1)=[{"\1\1\6\0\0022\341M\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\372\26>\37.\211\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0 ...
(more)
2014-07-01 12:41:16 -0500 received badge  Famous Question (source)
2014-06-17 17:29:19 -0500 received badge  Notable Question (source)
2014-06-17 17:29:19 -0500 received badge  Popular Question (source)
2014-06-13 06:09:14 -0500 asked a question HP Helion CE without IPMI

Can I install HP Helion OpenStack CE without IPMI support (so powering nodes by hand)? Currently after setting up baremetal.csv TripleO does not continue if IPMI cannot be contected.