Ask Your Question

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

hypervisor_type = QEMU, but virt_type=kvm

Hi everybody,

I have the following question, I have configured in the computes to use kvm (/etc/nova/nova-compute.conf):

virt_type=kvm

But when I execute the following command, the output says it is using QEMU:

# nova hypervisor-show 5 | grep hypervisor_type
| hypervisor_type           | QEMU

OpenStack version in Kilo.

Thanks in advance.

click to hide/show revision 2
No.2 Revision

hypervisor_type = QEMU, but virt_type=kvm

Hi everybody,

I have the following question, I have configured in the computes to use kvm (/etc/nova/nova-compute.conf):

virt_type=kvm

But when I execute the following command, the output says it is using QEMU:

# nova hypervisor-show 5 | grep hypervisor_type
| hypervisor_type           | QEMU

OpenStack version in Kilo.

Thanks in advance.

* Update in response to larsks *

I haven't changed anything since the installation and the start of the services.

# virsh capabilities | grep kvm
<baselabel type='kvm'>+0:+0</baselabel>
<domain type='kvm'>
<domain type='kvm'>

But I found something:

#  virt-host-validate
QEMU: Checking for hardware virtualization                                 : PASS
QEMU: Checking for device /dev/kvm                                         : PASS
QEMU: Checking for device /dev/vhost-net                                   : PASS
QEMU: Checking for device /dev/net/tun                                     : PASS
LXC: Checking for Linux >= 2.6.26                                         : PASS

And when I get the "virsh dumpxml" of an instance:

<domain type='kvm' id='44'>
....
<emulator>/usr/bin/qemu-system-x86_64</emulator>

Is that the problem ? If yes, how can I force it to use qemu-kvm.