Ask Your Question

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

Openstack interface vnet0 doesn't forward data to br100.

This is my Openstack single node VM's networking state. During installation I had setup the localrc with the following

HOST_IP=192.168.110.145
FLAT_INTERFACE=eth0

The server had only eth0 interface with IP address:192.168.110.145 before openstack installation and then post installation and running an instance brings it to this state

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet 169.254.169.254/32 scope link lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast master br100 state UP group default qlen 1000
    link/ether 00:0c:29:84:b3:07 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.110.145/24 brd 192.168.110.255 scope global eth0
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::20c:29ff:fe84:b307/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
3: virbr0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc noqueue state DOWN group default
    link/ether ee:09:3c:2c:ce:78 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.122.1/24 brd 192.168.122.255 scope global virbr0
       valid_lft forever preferred_lft forever
4: br100: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP group default
    link/ether 00:0c:29:84:b3:07 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 10.0.0.1/24 brd 10.0.0.255 scope global br100
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet 192.168.110.145/24 scope global br100
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::d8c4:c2ff:fed2:2abc/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
7: vnet0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast master br100 state UNKNOWN group default qlen 500
    link/ether fe:16:3e:9f:a8:dd brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet6 fe80::fc16:3eff:fe9f:a8dd/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever

My questions are:

  1. Is it normal that br100 and eth0 share the same MAC and IP address?
  2. I can ping 8.8.8.8 from the instance, the ICMP data goes from the instance->vnet0->br100->eth0->internet and back but when I generate ICMP traffic from a load tester software towards 8.8.8.8, vnet0 seems to recieve those packets but does not forward it to br100.

I have enabled ICMP traffic in Access & Security.

Essentially I need to send data to and from the instance.