Ask Your Question

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

Segmetation_id doesn’t match with port tag

Hi, I am using Ocata version of Openstack with OpenVswitch. Upon creating networks and ports I noticed that segmetation_id (neutron) doesn’t match with port tag (OVS):

root@controller:/home/user# ovs-vsctl list port  tap11cdd2de-78
_uuid               : 831fc61e-1efe-47f6-a373-9a4784d69940
bond_downdelay      : 0 
bond_fake_iface     : false
fake_bridge         : false
interfaces          : [6f3b6896-78f1-4cb3-a7d1-b494f13b95a6]
name                : "tap11cdd2de-78"
other_config        : {net_uuid="7342af7b-4e52-4675-9bbe-45e44941a66b", network_type=vlan, physical_network="physnet1", segmentation_id="1101", tag="2"}
tag                 : 2

ovs-vsctl show

root@controller:/home/user#  ovs-vsctl show
06e454f8-accb-45c0-9db2-f743a6b22e13
    Manager "ptcp:6640:127.0.0.1"
        is_connected: true
    Bridge br-int
        Controller "tcp:127.0.0.1:6633"
            is_connected: true
        fail_mode: secure
        Port "tap11cdd2de-78"
            tag: 2
            Interface "tap11cdd2de-78"
                type: internal

ovs-ofctl dump-flows br-ex

root@controller:/home/user # ovs-ofctl dump-flows br-ex
NXST_FLOW reply (xid=0x4):
 cookie=0xa6e56c73e3430aaf, duration=344414.654s, table=0, n_packets=2120, n_bytes=206576, idle_age=8361, hard_age=65534, priority=4,in_port=6,dl_vlan=1 actions=mod_vlan_vid:1102,NORMAL
 cookie=0xa6e56c73e3430aaf, duration=247637.833s, table=0, n_packets=24, n_bytes=2132, idle_age=65534, hard_age=65534, priority=4,in_port=6,dl_vlan=2 actions=mod_vlan_vid:1101,NORMAL
 cookie=0xa6e56c73e3430aaf, duration=344415.807s, table=0, n_packets=0, n_bytes=0, idle_age=65534, hard_age=65534, priority=2,in_port=6 actions=drop
 cookie=0xa6e56c73e3430aaf, duration=344415.810s, table=0, n_packets=30413791, n_bytes=9635454555, idle_age=0, hard_age=65534, priority=0 actions=NORMAL

After creating instances on this network I am able to ping it and access it from different VLAN but my question is actually if it is a default behavior for segmentation_id and tag to have different values? And is it possible to for OVS to get same VLAN tag as segmetation_id upon port creation in cli?