Ask Your Question

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

Provider Network subnet issue

I am deploying openstack example architecture with two vm's on vmware esxi host.

All services keyston,glance,nova,neutron,horizon are working well but for deploying instance when i am creating a provider network subnet nova and neutron services stopes on compute node and when i am trying to restart them they are not starting.

Here i am describing my scenerio.

Management network - 134.119.x.y/29 Provider network - 134.119.a.b/29 Host vm 1 as controller node with one managment network ip. Host vm 2 as compute node with another management network ip.

Before adding all network and compute services was up and running very well.

But after adding provider ip subnet to provider network compute and network service goes down and wont starting again.

Here is status.

Compute (nova service) status. (compute , down)

[root@controller ~]# openstack compute service list
+----+------------------+-----------------------+----------+---------+-------+----------------------------+
| ID | Binary           | Host                  | Zone     | Status  | State | Updated At                 |
+----+------------------+-----------------------+----------+---------+-------+----------------------------+
|  1 | nova-consoleauth | controller            | internal | enabled | up    | 2016-12-28T11:16:05.000000 |
|  2 | nova-conductor   | controller            | internal | enabled | up    | 2016-12-28T11:16:03.000000 |
|  3 | nova-scheduler   | controller            | internal | enabled | up    | 2016-12-28T11:16:05.000000 |
|  6 | nova-compute     | localhost.localdomain | nova     | enabled | down  | 2016-12-22T10:49:39.000000 |
|  7 | nova-compute     | compute               | nova     | enabled | down  | 2016-12-28T10:32:02.000000 |
+----+------------------+-----------------------+----------+---------+-------+----------------------------+

Here is network service related information.

[root@controller ~]# openstack network list
+--------------------------------------+----------+--------------------------------------+
| ID                                   | Name     | Subnets                              |
+--------------------------------------+----------+--------------------------------------+
| bf618797-c052-418b-8250-5427332ac33a | provider | 89d1b615-e947-4fb8-aec2-f127812dd5a3 |
+--------------------------------------+----------+--------------------------------------+

Network agent status.(False , up)

[root@controller ~]# openstack network agent list
+--------------------------------------+--------------------+------------+-------------------+-------+-------+---------------------------+
| ID                                   | Agent Type         | Host       | Availability Zone | Alive | State | Binary                    |
+--------------------------------------+--------------------+------------+-------------------+-------+-------+---------------------------+
| 1c7014d4-5dd7-4a40-9d1f-922da7f7d5c7 | DHCP agent         | controller | nova              | True  | UP    | neutron-dhcp-agent        |
| 8424d23e-2e71-427b-b545-eb1bc003b4a5 | Metadata agent     | controller | None              | True  | UP    | neutron-metadata-agent    |
| b91fe30c-6743-43fe-a7ae-db8294291f56 | Linux bridge agent | compute    | None              | False | UP    | neutron-linuxbridge-agent |
| eaf87ddc-c084-494a-a43f-a3587071e966 | Linux bridge agent | controller | None              | True  | UP    | neutron-linuxbridge-agent |
+--------------------------------------+--------------------+------------+-------------------+-------+-------+---------------------------+

Due to this both nodes compute & controller respectively not communicating with each other nor pinging.

Please guide me about this error/issue.

Thanks.