Ask Your Question
0

Openstack Single node worked until 1st reboot

asked 2014-08-17 14:36:48 -0500

FredSmite gravatar image

I got a sinlge-in-1 node working on Fedora-20 using packstack ; upon a ordered reboot ( init 6) the dashboard is not responding ; neither is nova :

openstack(keystone_admin)]$ nova list ERROR: The server has either erred or is incapable of performing the requested operation. (HTTP 500) (Request-ID: req-b74edf45-07b5-4266-82f1-ef51b2aff983)

there are 72 python processes running :

Where to start ?

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

Please run ifconfig after reboot and make sure that br-ex is down
ifdown br-ex ;
ifup br-ex ;
Check status br-ex ( via ifconfig one more time)

dbaxps gravatar imagedbaxps ( 2014-08-17 14:48:01 -0500 )edit

Thanks .

I rstarted httpd to start ( no improvement )

There is no br-xx dev :

ifconfig lo: flags=73<up,loopback,running> mtu 65536 inet 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0 inet6 ::1 prefixlen 128 scopeid 0x10<host> loop txqueuelen 0 (Local Loopback) RX packets 23797 bytes 7291466 (6.9 MiB) RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0 TX packets 23797 bytes 7291466 (6.9 MiB) TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

p4p2: flags=4099<up,broadcast,multicast> mtu 1500 ether f0:1f:af:0f:c5:27 txqueuelen 1000 (Ethernet) RX packets 0 bytes 0 (0.0 B) RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0 TX packets 0 bytes 0 (0.0 B) TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0 device interrupt 18

virbr0: flags=4099<up,broadcast,multicast> mtu 1500 inet 192.168.122.1 ...(more)

FredSmite gravatar imageFredSmite ( 2014-08-17 14:57:49 -0500 )edit

Too bad the message is wrapped ;-(

FredSmite gravatar imageFredSmite ( 2014-08-17 14:59:34 -0500 )edit

rabbitmq-server: failed

try to restart rabbitnq

neutron-server: failed then restart neutron-server may also restart other services. Rabbitmq is important one, as communication between componets is mainly done through it.

T u l gravatar imageT u l ( 2014-08-17 15:19:24 -0500 )edit

3 answers

Sort by ยป oldest newest most voted
2

answered 2014-08-30 12:46:50 -0500

SGPJ gravatar image

updated 2014-08-31 03:41:28 -0500

For manual install & config of OVS, please follow this link: http://linuxdrops.com/install-and-con...

Then restart service

edit flag offensive delete link more
1

answered 2014-08-17 15:13:24 -0500

dbaxps gravatar image

updated 2014-08-17 15:18:35 -0500

1. Disable NetworkManager, enable service network<br>
2. Create under /etc/sysconfig/network-interfaces files :<br>

[root@openstack network-scripts(keystone_admin)]# cat ifcfg-br-ex

DEVICE="br-ex"
BOOTPROTO="static"
IPADDR="192.168.1.135"  <= previous IP address p4p2
NETMASK="255.255.255.0"
DNS1="83.221.202.254"
BROADCAST="192.168.1.255"
GATEWAY="192.168.1.1"
NM_CONTROLLED="no"
DEFROUTE="yes"
IPV4_FAILURE_FATAL="yes"
IPV6INIT=no
ONBOOT="yes"
TYPE="OVSBridge"
DEVICETYPE="ovs"

I presume that  ifcfg-p4p2 was responsible for active ethernet interface p4p2
and had IP 192.168.1.135 during running `packstack --allinone`

[root@openstack network-scripts(keystone_admin)]# cat ifcfg-p4p2
DEVICE="p4p2"
# HWADDR=90:E6:BA:2D:11:EB
ONBOOT="yes"
TYPE="OVSPort"
DEVICETYPE="ovs"
OVS_BRIDGE=br-ex
NM_CONTROLLED=no
IPV6INIT=no

# service network restart

 Add to /etc/rc.d/rc.local ( due to f20 bug )

 ifdown br-ex ;
 ifup br-ex ;
 service network restart ;
edit flag offensive delete link more

Comments

My ifcfg-p4p1 appears:

TYPE=Ethernet BOOTPROTO=dhcp DEFROUTE=yes IPV4_FAILURE_FATAL=no IPV6INIT=yes IPV6_AUTOCONF=yes IPV6_DEFROUTE=yes IPV6_PEERDNS=yes IPV6_PEERROUTES=yes IPV6_FAILURE_FATAL=no NAME=p4p1 UUID=4409ee84-d4b1-4cfc-a7b2-4576179cf9e3 ONBOOT=no HWADDR=F0:1F:AF:0F:C5:27 PEERDNS=yes PEERROUTES=yes

Am I suppose to added the OVS parts ?

FredSmite gravatar imageFredSmite ( 2014-08-17 15:40:13 -0500 )edit

nova list works too:

+--------------------------------------+------+--------+------------+-------------+----------+ | ID | Name | Status | Task State | Power State | Networks | +--------------------------------------+------+--------+------------+-------------+----------+ | 8d56ea8c-9251-402e-8774-e3ee302114b6 | demo | ERROR | - | NOSTATE | | +--------------------------------------+------+--------+------------+-------------+----------+

+--------------------------------------+------+--------+------------+-------------+----------+

That appears to have cured it So the bridge device was missing ?

FredSmite gravatar imageFredSmite ( 2014-08-17 16:01:50 -0500 )edit

Yes , bridge device was missing. Have you done OVS adding part ? How you selected IP if install was running in dhcp mode ?

dbaxps gravatar imagedbaxps ( 2014-08-17 22:23:49 -0500 )edit
0

answered 2014-08-30 22:58:38 -0500

I encountered this error before. My case was resolved after neutron bounce. Please try:

service neutron-server restart

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Get to know Ask OpenStack

Resources for moderators

Question Tools

2 followers

Stats

Asked: 2014-08-17 14:36:48 -0500

Seen: 283 times

Last updated: Aug 31 '14