Ask Your Question
0

No such device

asked 2014-05-20 01:56:06 -0500

updated 2014-05-20 02:16:12 -0500

openvswitch log

2014-05-20T06:32:03Z|00005|netdev_linux|INFO|ioctl(SIOCGIFHWADDR) on tap31b31fef-67 device failed: No such device

2014-05-20T06:32:03Z|00006|netdev_linux|INFO|ioctl(SIOCGIFHWADDR) on qr-a02004ff-31 device failed: No such device

2014-05-20T06:32:03Z|00007|netdev|WARN|failed to set flags for network device qg-c8668fbc-b6: No such device

2014-05-20T06:32:03Z|00008|netdev|WARN|failed to set flags for network device tap31b31fef-67: No such device

2014-05-20T06:32:03Z|00009|netdev|WARN|failed to set flags for network device qr-a02004ff-31: No such device

dhcp-agent.log 2014-05-20 15:13:01.713 1696 DEBUG neutron.agent.linux.utils [req-881aa895-d7d2-44af-8259-d9c775f5907e None] Running command: ['sudo', 'neutron-rootwrap', '/etc/neutron/rootwrap.conf', 'kill', '-HUP', '1926'] create_process /usr/lib/python2.6/site-packages/neutron/agent/linux/utils.py:48 2014-05-20 15:13:01.749 1696 DEBUG neutron.agent.linux.utils [req-881aa895-d7d2-44af-8259-d9c775f5907e None] Command: ['sudo', 'neutron-rootwrap', '/etc/neutron/rootwrap.conf', 'kill', '-HUP', '1926'] Exit code: 0 Stdout: '' Stderr: '' execute /usr/lib/python2.6/site-packages/neutron/agent/linux/utils.py:74

A computing node, a network node, a control node VM can't get IP. TCPDUMP to crawl into the package, on behalf of computing nodes and the network node receives a DHCP request. But the VM cannot get IP. The above is openvswitch errors and dhcp-agent errors

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

can you specify what problem needs to solved ?

SGPJ gravatar imageSGPJ ( 2014-05-20 02:29:11 -0500 )edit

Don't know where is the problem. Please help me, thank you

linuxqq gravatar imagelinuxqq ( 2014-05-20 02:34:16 -0500 )edit

3 answers

Sort by ยป oldest newest most voted
1

answered 2014-05-20 04:16:12 -0500

SGPJ gravatar image

You can troubleshoot with following document: http://docs.openstack.org/trunk/opens...

edit flag offensive delete link more

Comments

I have read the document, the feeling is namespace problem. But do not know how to exclude?

linuxqq gravatar imagelinuxqq ( 2014-05-21 05:52:36 -0500 )edit
0

answered 2014-05-20 02:34:05 -0500

updated 2014-05-21 05:53:25 -0500

The VM can't get IP .Don't know where is the problem. Please help me, thank you Is my NAMESPACE configuration error? Why 3 DHCP only with a IP?

[root@network ~]# ip netns qrouter-ef3e57a8-e44e-4252-a0f1-0a49b4b5a4d3 qdhcp-78b32b8c-e3f1-46c4-9bee-8f61d106ddd3 qdhcp-43d8fc94-d59c-4191-98a4-620f60f0e42f qdhcp-6cc703ad-90b6-4ddf-88aa-74702e4b4ed0 qrouter-9c4b4b66-f026-44e3-a61a-d8c35ee4b09e

[root@network ~]# ip netns exec qdhcp-78b32b8c-e3f1-46c4-9bee-8f61d106ddd3 ip a 15: lo: <loopback,up,lower_up> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00 inet 127.0.0.1/8 scope host lo inet6 ::1/128 scope host valid_lft forever preferred_lft forever

[root@network ~]# ip netns exec qdhcp-43d8fc94-d59c-4191-98a4-620f60f0e42f ip a 14: lo: <loopback,up,lower_up> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00 inet 127.0.0.1/8 scope host lo inet6 ::1/128 scope host valid_lft forever preferred_lft forever

[root@network ~]# ip netns exec qdhcp-6cc703ad-90b6-4ddf-88aa-74702e4b4ed0 ip a 22: lo: <loopback,up,lower_up> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00 inet 127.0.0.1/8 scope host lo inet6 ::1/128 scope host valid_lft forever preferred_lft forever 26: tapc302846f-64: <broadcast,up,lower_up> mtu 1500 qdisc noqueue state UNKNOWN link/ether fa:16:3e:25:d3:ae brd ff:ff:ff:ff:ff:ff inet 20.20.20.3/24 brd 20.20.20.255 scope global tapc302846f-64 inet6 fe80::f816:3eff:fe25:d3ae/64 scope link valid_lft forever preferred_lft forever

[root@network ~]# ip netns exec qrouter-9c4b4b66-f026-44e3-a61a-d8c35ee4b09e ip a 16: lo: <loopback,up,lower_up> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00 inet 127.0.0.1/8 scope host lo inet6 ::1/128 scope host valid_lft forever preferred_lft forever

[root@network ~]# ip netns exec qrouter-ef3e57a8-e44e-4252-a0f1-0a49b4b5a4d3 ip a 18: lo: <loopback,up,lower_up> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00 inet 127.0.0.1/8 scope host lo inet6 ::1/128 scope host valid_lft forever preferred_lft forever

edit flag offensive delete link more

Comments

I met the same problem. Did you solve it?

Tenma gravatar imageTenma ( 2015-06-07 12:19:10 -0500 )edit
0

answered 2014-07-22 20:45:12 -0500

don gravatar image

I am running into the same problem. I am on Ubuntu 14.04. I am using vxlan, neutron. The upshot of the below is that my nova instance will not come up (no host found, vif plugging problem). Specifically, it says "Unexpected vif_type=binding_failed".

What happens is that, in my openvswitch log, I see:

2014-07-23T01:28:55.592Z|00025|ofproto|INFO|br-tun: 10 flow_mods 10 s ago (9 adds, 1 deletes)
2014-07-23T01:29:35.607Z|00026|bridge|INFO|bridge br-ex: added interface tap06f8001d-ed on port 3
2014-07-23T01:29:36.019Z|00027|netdev_linux|INFO|ioctl(SIOCGIFHWADDR) on tap06f8001d-ed device failed: No such device
2014-07-23T01:29:36.616Z|00028|netdev_linux|WARN|ioctl(SIOCGIFINDEX) on tap06f8001d-ed device failed: No such device

So it adds the interface then can't deal with it. The interface in question is located in a namespace, and I do see it:

$ ip netns list
qdhcp-82c77d7b-3a84-4e35-b9fa-c38353760f3c
don@nubo-7:/var/log/openvswitch$ sudo ip netns exec qdhcp-82c77d7b-3a84-4e35-b9fa-c38353760f3c ifconfig
lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:1 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:576 (576.0 B)  TX bytes:576 (576.0 B)

tap06f8001d-ed Link encap:Ethernet  HWaddr fa:16:3e:4d:a4:b5  
          inet addr:172.16.4.11  Bcast:172.16.4.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::f816:3eff:fe4d:a4b5/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1 errors:0 dropped:1 overruns:0 frame:0
          TX packets:10 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:279 (279.0 B)  TX bytes:816 (816.0 B)

If I look @ the ovs-ofcttl:

$ sudo ovs-ofctl show br-ex
OFPT_FEATURES_REPLY (xid=0x2): dpid:0000001b2165b284
n_tables:254, n_buffers:256
capabilities: FLOW_STATS TABLE_STATS PORT_STATS QUEUE_STATS ARP_MATCH_IP
actions: OUTPUT SET_VLAN_VID SET_VLAN_PCP STRIP_VLAN SET_DL_SRC SET_DL_DST SET_NW_SRC SET_NW_DST SET_NW_TOS SET_TP_SRC SET_TP_DST ENQUEUE
 1(p3p1): addr:00:1b:21:65:b2:84
     config:     0
     state:      0
     current:    1GB-FD AUTO_NEG
     advertised: 1GB-FD 10GB-FD FIBER AUTO_NEG
     supported:  1GB-FD 10GB-FD FIBER AUTO_NEG
     speed: 1000 Mbps now, 10000 Mbps max
 2(phy-br-ex): addr:6a:12:ed:b6:fc:25
     config:     0
     state:      0
     current:    10GB-FD COPPER
     speed: 10000 Mbps now, 0 Mbps max
 3(tap06f8001d-ed): addr:00:00:00:00:00:00
     config:     PORT_DOWN
     state:      LINK_DOWN
     speed: 0 Mbps now, 0 Mbps max
 LOCAL(br-ex): addr:00:1b:21:65:b2:84
     config:     0
     state:      0
     speed: 0 Mbps now, 0 Mbps max
OFPT_GET_CONFIG_REPLY (xid=0x4): frags=normal miss_send_len=0

My ml2 plugin is:

[ovs]
tenant_network_type = vxlan,flat
tunnel_type = vxlan
tunnel_id_ranges = 
integration_bridge = br-int
tunnel_bridge = br-tun
local_ip = 10.129.247.8
bridge_mappings = physnet1:br-ex
[agent]
tunnel_types = vxlan
[securitygroup]
firewall_driver = neutron.agent.linux.iptables_firewall.OVSHybridIptablesFirewallDriver
enable_security_group = True

$ sudo ovs-vsctl show
1603bde4-cd87-4e9b-a169-95447bc8bbca
    Bridge br-int
        Port br-int
            Interface br-int
                type: internal
        Port int-br-ex
            Interface int-br-ex
        Port patch-tun ...
(more)
edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Get to know Ask OpenStack

Resources for moderators

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2014-05-20 01:56:06 -0500

Seen: 4,365 times

Last updated: May 21 '14