Ask Your Question
1

Instance Status Error [closed]

asked 2013-06-19 12:30:03 -0600

grobile gravatar image

updated 2013-08-25 23:56:28 -0600

fifieldt gravatar image

Hi there,

I'm new on openstack and have installed based on the HOWTO on https://github.com/mseknibilel/OpenStack-Grizzly-Install-Guide/blob/master/OpenStack_Grizzly_Install_Guide.rst. So far so good. I can login to the dashboard, but when I try to launch an instance it will directly go to the status "Error". I have already tried to find something in the logs, but nothing usefull.

Can some one guide me or give me a hint how can I troble shoot.

THX

edit retag flag offensive reopen merge delete

Closed for the following reason the question is answered, right answer was accepted by sgordon
close date 2014-03-19 07:22:04.633699

3 answers

Sort by ยป oldest newest most voted
7

answered 2013-06-19 16:27:23 -0600

sgordon gravatar image

Use the nova list and nova show commands to view the actual error code. The most common one new users run into is "NoValidHost" which means the scheduler was unable to find a node with sufficient resources to host an instance of the selected size.

edit flag offensive delete link more
1

answered 2013-06-20 15:38:07 -0600

OldParrothead gravatar image

Also, I had an issue with this same thing and it was as simple as nova-compute not running. Check that out, as nova-manage service list didn't show me nova-compute, so that slipped right by me.

edit flag offensive delete link more
-1

answered 2014-03-19 06:36:09 -0600

Hi. I'm also a newbie in OpenStack technology and I have a very similar trouble. When I try to launch an instance, status goes through Scheduling, Networking, Spawning and ends in Error when I try to launch from a Volume, and goes directly to Error, if I don't select a volume. Keypair is configured, a private network is configured and still is not working.

In computer node (node2), "nova list" command returns nothing, and listing /var/lib/nova shows:

./instances:
total 20K
drwxr-xr-x 4 nova nova 4.0K Mar 19 11:25 .
drwxr-xr-x 9 nova nova 4.0K Mar 18 10:02 ..
drwxr-xr-x 2 nova nova 4.0K Mar 19 08:12 _base
-rw-r--r-- 1 nova nova   28 Mar 19 11:21 compute_nodes
drwxr-xr-x 2 nova nova 4.0K Mar 19 08:12 locks

./instances/_base:
total 814M
drwxr-xr-x 2 nova nova 4.0K Mar 19 08:12 .
drwxr-xr-x 4 nova nova 4.0K Mar 19 11:25 ..
-rw-r--r-- 1 nova nova 2.2G Mar 19 10:41 58ae19aba5fa0e09d82627d319ad17eb9f5fc4d6
-rw-r--r-- 1 nova nova  40M Mar 19 11:21 7aeb628c3dc777fd7b8ed1c1be48650620077532

./instances/locks:
total 8.0K
drwxr-xr-x 2 nova nova 4.0K Mar 19 08:12 .
drwxr-xr-x 4 nova nova 4.0K Mar 19 11:25 ..
-rw-r--r-- 1 nova nova    0 Mar 19 08:11 nova-58ae19aba5fa0e09d82627d319ad17eb9f5fc4d6
-rw-r--r-- 1 nova nova    0 Mar 19 08:11 nova-7aeb628c3dc777fd7b8ed1c1be48650620077532
-rw-r--r-- 1 nova nova    0 Mar 19 08:12 nova-_var_lib_nova_instances__base_58ae19aba5fa0e09d82627d319ad17eb9f5fc4d6
-rw-r--r-- 1 nova nova    0 Mar 19 10:56 nova-_var_lib_nova_instances__base_7aeb628c3dc777fd7b8ed1c1be48650620077532

In controller node (controler) "nova-manage service list" shows:

# nova-manage service list
Binary           Host                                 Zone             Status     State Updated_At
nova-consoleauth controller                           internal         enabled    :-)   2014-03-19 11:31:43
nova-cert        controller                           internal         enabled    :-)   2014-03-19 11:31:43
nova-scheduler   controller                           internal         enabled    :-)   2014-03-19 11:31:52
nova-conductor   controller                           internal         enabled    :-)   2014-03-19 11:31:50
nova-compute     node2                                nova             enabled    :-)   2014-03-19 11:31:47

I'm thinking that I'm in a deadlock, Can someone help me??

Best regards, Roberto

edit flag offensive delete link more

Comments

This is a separate question, not an answer to the question posed here. Please collect log information and post as a new question.

sgordon gravatar imagesgordon ( 2014-03-19 07:21:48 -0600 )edit

Hi. Sorry for the mistake. Finally I found my error, I had installed nova-compute-kvm instead of nova-compute-qemu in my Compute node (I'm working with Virtual Machines so I shoulded use that package) In my case I checked /var/log/libvirt/libvirt.log

Again, sorry for the mistake. Regards

Roberto Cano Fernandez gravatar imageRoberto Cano Fernandez ( 2014-03-20 07:09:15 -0600 )edit

Get to know Ask OpenStack

Resources for moderators

Question Tools

Stats

Asked: 2013-06-19 12:30:03 -0600

Seen: 8,710 times

Last updated: Mar 19 '14