Ask Your Question
0

Can't ssh/ping my Windows instance

asked 2011-08-08 09:16:07 -0600

I am setting up an all-in-one (single node) OpenStack compute cloud and I am new to this. I set my network as FlatDHCPManager mode and the first ubuntu instance is up and running well. (I follow the instructions through here http://wiki.openstack.org/GettingImages ) When I try to create a Windows instance, the Windows XP instance could be up and running fine. But I can't ssh/ping to the instance at all. I follow the document listed here http://docs.openstack.org/cactus/openstack-compute/admin/content/creating-a-windows-image.html (http://docs.openstack.org/cactus/open...) to create a Windows image. And I can vncview connect to the Windows XP and set up the applications & turn on the RDP ok. Just that I could not ssh/ping to the instance after I use euca-run-instance to boot the Windows instance. Is there any step I missed or the network setting was incorrect? Is there anyone who can give me some directions? Here is the nova configuration:

--dhcpbridge_flagfile=/etc/nova/nova.conf --dhcpbridge=/usr/bin/nova-dhcpbridge --logdir=/var/log/nova --state_path=/var/lib/nova --lock_path=/var/lock/nova --verbose --s3_host=172.18.2.238 --rabbit_host=192.168.0.1 --cc_host=192.168.0.1 --ec2_url=http://172.18.2.238:8773/services/Cloud --FAKE_subdomain=ec2 --routing_source_ip=192.168.0.1 --sql_connection=mysql://root:111111@172.18.2.238/nova --glance_host=192.168.0.1 --image_service=nova.image.glance.GlanceImageService --flat_interface=eth1 --network_manager=nova.network.manager.FlatDHCPManager --flat_network_dhcp_start=192.168.0.2 --flat_injected=False --iscsi_ip_prefix=192.168.0 --use_ipv6=false

euca-describe-instances

RESERVATION r-v0j55ny4 mycloud default INSTANCE i-00000002 ami-00000002 172.18.2.229 192.168.0.3 running key (mycloud, openstack) 0 m1.small 2011-07-22T06:51:00Z nova RESERVATION r-trm3r969 mycloud default INSTANCE i-00000009 ami-00000004 192.168.0.2 192.168.0.2 running key (mycloud, openstack) 0 m1.small 2011-08-08T08:17:16Z nova

Among the above instances, the instance 2 could be connected alright. But not the instance 9.

And my dnsmasq processes are up and running: nobody 1334 1 0 14:34 ? 00:00:00 dnsmasq --strict-order --bind-interfaces --pid-file=/var/run/libvirt/network/default.pid --conf-file= --except-interface lo --listen-address 192.168.122.1 --dhcp-range 192.168.122.2,192.168.122.254 --dhcp-lease-max=253 --dhcp-no-override nobody 2156 1 0 14:34 ? 00:00:00 dnsmasq --strict-order --bind-interfaces --conf-file= --domain=novalocal --pid-file=/var/lib/nova/networks/nova-br100.pid --listen-address=192.168.0.1 --except-interface=lo --dhcp-range=192.168.0.2,static,120s --dhcp-hostsfile=/var/lib/nova/networks/nova-br100.conf --dhcp-script=/usr/bin/nova-dhcpbridge --leasefile-ro root 2157 2156 0 14:34 ? 00:00:00 dnsmasq --strict-order --bind-interfaces --conf-file= --domain=novalocal --pid-file=/var/lib/nova/networks/nova-br100.pid --listen-address=192.168.0.1 --except-interface=lo --dhcp-range=192.168.0.2,static,120s --dhcp-hostsfile=/var/lib/nova/networks/nova-br100.conf --dhcp-script=/usr/bin/nova-dhcpbridge --leasefile-ro root 6408 5117 0 17:11 pts/2 00:00:00 grep --color=auto dns

Here is the # ifconfig br100 Link encap:Ethernet HWaddr 00:15:17:8a:7e:9c inet ... (more)

edit retag flag offensive close merge delete

2 answers

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2011-08-08 16:37:53 -0600

vishvananda gravatar image

Ping is often blocked by the windows firewall. If that is not it, you should check in vnc if the windows instance has received the correct ip. If not, try a ipconfig /release ipconfig /renew to see if it gets it.

Vish

On Aug 8, 2011, at 2:21 AM, pet wrote:

New question #167297 on OpenStack Compute (nova): https://answers.launchpad.net/nova/+q...

I am setting up an all-in-one (single node) OpenStack compute cloud and I am new to this. I set my network as FlatDHCPManager mode and the first ubuntu instance is up and running well. (I follow the instructions through here http://wiki.openstack.org/GettingImages ) When I try to create a Windows instance, the Windows XP instance could be up and running fine. But I can't ssh/ping to the instance at all. I follow the document listed here http://docs.openstack.org/cactus/open... to create a Windows image. And I can vncview connect to the Windows XP and set up the applications & turn on the RDP ok. Just that I could not ssh/ping to the instance after I use euca-run-instance to boot the Windows instance. Is there any step I missed or the network setting was incorrect? Is there anyone who can give me some directions? Here is the nova configuration:

--dhcpbridge_flagfile=/etc/nova/nova.conf --dhcpbridge=/usr/bin/nova-dhcpbridge --logdir=/var/log/nova --state_path=/var/lib/nova --lock_path=/var/lock/nova --verbose --s3_host=172.18.2.238 --rabbit_host=192.168.0.1 --cc_host=192.168.0.1 --ec2_url=http://172.18.2.238:8773/services/Cloud --FAKE_subdomain=ec2 --routing_source_ip=192.168.0.1 --sql_connection=mysql://root:111111@172.18.2.238/nova --glance_host=192.168.0.1 --image_service=nova.image.glance.GlanceImageService --flat_interface=eth1 --network_manager=nova.network.manager.FlatDHCPManager --flat_network_dhcp_start=192.168.0.2 --flat_injected=False --iscsi_ip_prefix=192.168.0 --use_ipv6=false

euca-describe-instances

RESERVATION r-v0j55ny4 mycloud default INSTANCE i-00000002 ami-00000002 172.18.2.229 192.168.0.3 running key (mycloud, openstack) 0 m1.small 2011-07-22T06:51:00Z nova RESERVATION r-trm3r969 mycloud default INSTANCE i-00000009 ami-00000004 192.168.0.2 192.168.0.2 running key (mycloud, openstack) 0 m1.small 2011-08-08T08:17:16Z nova

Among the above instances, the instance 2 could be connected alright. But not the instance 9.

And my dnsmasq processes are up and running: nobody 1334 1 0 14:34 ? 00:00:00 dnsmasq --strict-order --bind-interfaces --pid-file=/var/run/libvirt/network/default.pid --conf-file= --except-interface lo --listen-address 192.168.122.1 --dhcp-range 192.168.122.2,192.168.122.254 --dhcp-lease-max=253 --dhcp-no-override nobody 2156 1 0 14:34 ? 00:00:00 dnsmasq --strict-order --bind-interfaces --conf-file= --domain=novalocal --pid-file=/var/lib/nova/networks/nova-br100.pid --listen-address=192.168.0.1 --except-interface=lo --dhcp-range=192.168.0.2,static,120s --dhcp-hostsfile=/var/lib/nova/networks/nova-br100.conf --dhcp-script=/usr/bin/nova-dhcpbridge --leasefile-ro root 2157 2156 0 14:34 ? 00:00:00 dnsmasq --strict-order --bind-interfaces --conf-file= --domain=novalocal --pid-file=/var/lib/nova/networks/nova-br100.pid --listen-address=192 ...

(more)
edit flag offensive delete link more
0

answered 2011-08-10 06:47:25 -0600

I only installed the remote desktop on it, but I forgot to turn off the filrewall. The problem is solved! Thank you!

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Get to know Ask OpenStack

Resources for moderators

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2011-08-08 09:16:07 -0600

Seen: 57 times

Last updated: Aug 10 '11