Ask Your Question
0

Can't ping or ssh to a running instance in FlatDHCP mode!

asked 2011-08-21 07:01:01 -0500

zyh-at-bupt gravatar image

Hi, guys, I am so sorry to bother you, but I still have the problem even after multiple attempts of clean openstack installation.

I have only one computer named nova1 that has two nics named eth0 and eth1. I have installed all the nova services on the computer.

the follow is the releated information:

root@nova1:/home/buptzyh# euca-describe-instances RESERVATION r-c5j8j5l3 buptpro default INSTANCE i-00000010 ami-00000002 10.0.0.4 10.0.0.4 running mykey (buptpro, nova1) 0 m1.tiny 2011-08-24T06:38:07Z nova

root@nova1:/home/buptzyh# ping 10.0.0.4 PING 10.0.0.4 (10.0.0.4) 56(84) bytes of data. From 10.0.0.1 icmp_seq=1 Destination Host Unreachable From 10.0.0.1 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable From 10.0.0.1 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable From 10.0.0.1 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable From 10.0.0.1 icmp_seq=5 Destination Host Unreachable From 10.0.0.1 icmp_seq=6 Destination Host Unreachable

root@nova1:/home/buptzyh# ps ax | grep dnsmasq 11092 ? S 0:00 dnsmasq --strict-order --bind-interfaces --conf-file= --domain=novalocal --pid-file=/var/lib/nova/networks/nova-br100.pid --listen-address=10.0.0.1 --except-interface=lo --dhcp-range=10.0.0.2,static,120s --dhcp-hostsfile=/var/lib/nova/networks/nova-br100.conf --dhcp-script=/usr/bin/nova-dhcpbridge --leasefile-ro 11093 ? S 0:00 dnsmasq --strict-order --bind-interfaces --conf-file= --domain=novalocal --pid-file=/var/lib/nova/networks/nova-br100.pid --listen-address=10.0.0.1 --except-interface=lo --dhcp-range=10.0.0.2,static,120s --dhcp-hostsfile=/var/lib/nova/networks/nova-br100.conf --dhcp-script=/usr/bin/nova-dhcpbridge --leasefile-ro 11372 pts/1 S+ 0:00 grep --color=auto dnsmasq

I have killall dnsmasq and restart nova-compute, but still can't ping or ssh to the instance.

/etc/network/interfaces:

This file describes the network interfaces available on your system

and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

The loopback network interface

auto lo iface lo inet loopback

The primary network interface

auto eth0 iface eth0 inet static address 192.168.1.34 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.1.1 broadcast 192.168.1.255

root@nova1:/home/buptzyh# ifconfig br100 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1e:c9:61:1f:3f
inet addr:10.0.0.1 Bcast:10.0.0.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::21e:c9ff:fe61:1f3f/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:226 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:17424 (17.4 KB)

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:27:19:96:6a:b7
inet addr:192.168.1.34 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::227:19ff:fe96:6ab7/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:345464 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:169834 ...
(more)

edit retag flag offensive close merge delete

5 answers

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2011-08-24 07:22:52 -0500

zyh-at-bupt gravatar image

I hava try it in another computer with two nics named eth0 and eth1, and I still have the problem, I have edited the question, thank you for any suggestion.

edit flag offensive delete link more
0

answered 2011-08-22 00:30:53 -0500

zyh-at-bupt gravatar image

yes, I have set that: euca-authorize -P icmp -t -1:-1 default euca-authorize -P tcp -p 22 default I have saw this: https://answers.launchpad.net/nova/+question/157925 (https://answers.launchpad.net/nova/+q...) but I only have one net card named eth0 thank you anyway.

edit flag offensive delete link more
0

answered 2011-08-21 22:53:51 -0500

guidodavide-dallolio gravatar image

Have you set euca-authorize? If yes, I found this helpful: https://answers.launchpad.net/nova/+question/157925 (https://answers.launchpad.net/nova/+q...)

edit flag offensive delete link more
0

answered 2011-08-24 16:06:49 -0500

islamsh gravatar image

Can you check /var/nova/nova-compute.log and nova-network.log? Anything unusual there?

Also are there any files in /var/lib/nova/instances?

also make sure there are no stray lock files in /var/lib/nova/tmp.

My lock path is (-lock_path=/var/lib/nova/tmp). I noticed yours was -lock_path=/var/lib/nova/. Not sure if that can cause issues.

Can you view the vm from virt-manager? or any other hypervisor tool?

edit flag offensive delete link more
0

answered 2011-08-29 07:11:01 -0500

zyh-at-bupt gravatar image

I think it is because the image, my cpu is 32 bit and I use a 64 bit image, when I change to a 32 bit image, it is working, thank you all.

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Get to know Ask OpenStack

Resources for moderators

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2011-08-21 07:01:01 -0500

Seen: 82 times

Last updated: Aug 29 '11