vm missing psi-passthrough device if cpu pinning is in place

asked 2019-04-19 08:19:00 -0600

masber gravatar image

updated 2019-04-19 08:19:58 -0600

Dear Openstack community,

I am trying to setup a vm with bith pci-passthrough and cpu pinning.

This is my flavor:

[root@openstack-deployment ~]# openstack flavor show kudu.test.dedicated.tiny

+----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| Field                      | Value                                                        |

+----------------------------+--------------------------------------------------------------+

| OS-FLV-DISABLED:disabled   | False                                                        |

| OS-FLV-EXT-DATA:ephemeral  | 0                                                            |

| access_project_ids         | None                                                         |

| disk                       | 10                                                           |

| id                         | 7e241e94-1c50-4a92-9ce6-8abb272d79d8                         |

| name                       | kudu.test.dedicated.tiny                                     |

| os-flavor-access:is_public | True                                                         |

| properties                 | hw:cpu_policy='dedicated', hw:pci_passthrough:alias='nvme:1' |

| ram                        | 4096                                                         |

| rxtx_factor                | 1.0                                                          |

| swap                       |                                                              |

| vcpus                      | 2                                                            |

+----------------------------+--------------------------------------------------------------+

And this is how I create the vm:

[root@openstack-deployment ~]# openstack server create --flavor kudu.test.dedicated.tiny --image centos7.5-image --nic net-id=hpc --security-group admin --key-name mykey --availability-zone nova:zeus-53.localdomain kudu-test-3-1

The problem is that the vm does not have the nvme pci device attached to it.

[root@zeus-53 test]# docker exec -it nova_libvirt virsh dumpxml instance-000000ad

<domain type="kvm" id="9">

<name>instance-000000ad</name>

<uuid>5d8f6cc1-e716-4f4d-ac55-df24d4cffd38</uuid>

<metadata>

<nova:instance xmlns:nova="http://openstack.org/xmlns/libvirt/nova/1.0">

  <nova:package version="18.2.0-1.el7"/>

  <nova:name>kudu-test-3-1</nova:name>

  <nova:creationTime>2019-04-17 05:17:02</nova:creationTime>

  <nova:flavor name="kudu.test.dedicated.tiny">

    <nova:memory>4096</nova:memory>

    <nova:disk>10</nova:disk>

    <nova:swap>0</nova:swap>

    <nova:ephemeral>0</nova:ephemeral>

    <nova:vcpus>2</nova:vcpus>

  </nova:flavor>

  <nova:owner>

    <nova:user uuid="91e83343e9834c8ba0172ff369c8acac">admin</nova:user>

    <nova:project uuid="b91520cff5bd45c59a8de07c38641582">admin</nova:project>

  </nova:owner>

  <nova:root type="image" uuid="5ec18792-05f2-4bce-b5d8-cb3480cbb35a"/>

</nova:instance>

</metadata>

<memory unit="KiB">4194304</memory>

<currentmemory unit="KiB">4194304</currentmemory>

<vcpu placement="static">2</vcpu>

<cputune>

<shares>2048</shares>

<vcpupin vcpu='0' cpuset='9'/>

<vcpupin vcpu='1' cpuset='37'/>

<emulatorpin cpuset='9,37'/>

</cputune>

<numatune>

<memory mode='strict' nodeset='0'/>

<memnode cellid='0' mode='strict' nodeset='0'/>

</numatune>

<resource>

<partition>/machine</partition>

</resource>

<sysinfo type="smbios">

<system>

  <entry name='manufacturer'>RDO</entry>

  <entry name='product'>OpenStack Compute</entry>

  <entry name='version'>18.2.0-1.el7</entry>

  <entry name='serial'>00000000-0000-0000-0000-0cc47aa482cc</entry>

  <entry name='uuid'>5d8f6cc1-e716-4f4d-ac55-df24d4cffd38</entry>

  <entry name='family'>Virtual Machine</entry>

</system>

</sysinfo>

<os>

<type arch='x86_64' machine='pc-i440fx-rhel7.6.0'>hvm</type>

<boot dev='hd'/>

<smbios mode='sysinfo'/>

</os>

<features>

<acpi/>

<apic/>

</features>

<cpu mode="custom" match="exact" check="full">

<model fallback='forbid'>Skylake-Client-IBRS</model>

<vendor>Intel</vendor>

<topology sockets='1' cores='1' threads='2'/>

<feature policy='require' name='ss'/>

<feature policy='require' name='hypervisor'/>

<feature policy='require' name='tsc_adjust'/>

<feature policy='require' name='stibp'/>

<feature policy='require' name='ssbd'/>

<feature policy='require' name='pdpe1gb'/>

<feature policy='disable' name='mpx'/>

<feature policy='disable' name='xsavec'/>

<feature policy='disable' name='xgetbv1'/>

<numa>

  <cell id='0' cpus='0-1' memory='4194304' unit='KiB'/>

</numa>

</cpu>

<clock offset="utc">

<timer name='pit' tickpolicy='delay'/>

<timer name='rtc' tickpolicy='catchup'/>

<timer name='hpet' present='no'/>

</clock>

<on_poweroff>destroy</on_poweroff>

<on_reboot>restart</on_reboot>

<on_crash>destroy</on_crash>

<devices>

<emulator>/usr/libexec/qemu-kvm</emulator>

<disk type='file' device='disk'>

  <driver name='qemu' type='qcow2' cache='none'/>

  <source file='/var/lib/nova/instances/5d8f6cc1-e716-4f4d-ac55-df24d4cffd38/disk'/>

  <backingStore type='file' index='1'>

    <format type='raw'/>

    <source file='/var/lib/nova/instances/_base/4cc6eebe175e35178cb81853818a1eb103cea937'/>

    <backingStore/>

  </backingStore>

  <target dev ...
(more)
edit retag flag offensive close merge delete