Ask Your Question
0

instance is not able to ping the internet but able to ping the openstack server

asked 2017-07-24 07:54:23 -0600

gaurav.mittal gravatar image

updated 2017-07-24 11:03:12 -0600

Hi,

I have installed the packstact ocata. I have manually created the public network which is in the same network my dashboard runs.

Dashboard URL: http://10.211.2.21/dashboard/auth/login/?next=/dashboard/

I have also created the private network and also a router. After launching the cirros instance and assigning the floating IP, it has taken the IP as 10.211.2.32.

From the Openstack server (10.211.2.21) I am able to ping the floating IP 10.211.2.32 and also login via SSH.

[root@openstack ~]# ssh cirros@10.211.2.32
cirros@10.211.2.32's password:
$ hostname
cirros
$

My Openstack server (10.211.2.21) is able to ping the internet as below.

[root@openstack ~]# ping google.com
PING google.com (216.58.220.46) 56(84) bytes of data.
64 bytes from maa03s18-in-f14.1e100.net (216.58.220.46): icmp_seq=1 ttl=52 time=31.8 ms
64 bytes from maa03s18-in-f14.1e100.net (216.58.220.46): icmp_seq=2 ttl=52 time=32.4 ms
^C
--- google.com ping statistics ---
2 packets transmitted, 2 received, 0% packet loss, time 1001ms
rtt min/avg/max/mdev = 31.888/32.150/32.413/0.317 ms
[root@openstack ~]# ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=1 ttl=56 time=27.9 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=2 ttl=56 time=28.0 ms
^C
--- 8.8.8.8 ping statistics ---
2 packets transmitted, 2 received, 0% packet loss, time 1001ms
rtt min/avg/max/mdev = 27.952/27.979/28.006/0.027 ms
[root@openstack ~]# cat /etc/resolv.conf

nameserver 172.17.33.64
[root@openstack ~]#

But when I try to do it from the instance (10.211.2.32) I am not able to ping the internet.

$ cat /etc/resolv.conf
nameserver 10.10.10.2
$ ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes
^C
--- 8.8.8.8 ping statistics ---
14 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss
$ ping 10.211.2.254
PING 10.211.2.254 (10.211.2.254): 56 data bytes
^C
--- 10.211.2.254 ping statistics ---
41 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss
$
$ ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr FA:16:3E:7F:EB:01
          inet addr:10.10.10.10  Bcast:10.10.10.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::f816:3eff:fe7f:eb01/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1450  Metric:1
          RX packets:832 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:681 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:78362 (76.5 KiB)  TX bytes:68828 (67.2 KiB)

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr ...
(more)
edit retag flag offensive close merge delete

1 answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2017-07-24 10:35:35 -0600

Arulraj Anto gravatar image

Hi,

i had a same issue in new projects. I have created the security group in the new project. That issue was resolved.

edit flag offensive delete link more

Comments

security groups are updated. After that I am able to ping the openstack server (10.211.2.21) from inside the instance (having public ip as 10.211.2.32) and vice versa. But problem is pinging the internet or the public IP Gateway is not working from instance. can see the group in the main listing

gaurav.mittal gravatar imagegaurav.mittal ( 2017-07-24 10:58:37 -0600 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Get to know Ask OpenStack

Resources for moderators

Question Tools

2 followers

Stats

Asked: 2017-07-24 07:54:23 -0600

Seen: 232 times

Last updated: Jul 24 '17