Ask Your Question
0

Mitaka RDO Flat network problem

asked 2017-01-24 09:59:33 -0600

enstadae gravatar image

updated 2017-01-26 08:52:51 -0600

rbowen gravatar image

I have a simple Openstack setup: 1 Openstack Mgr/Cntrl and 3 compute nodes. Installed with RDO Packstack: Allinone Flat network, Neutron

I have a VM that I can access via the public/float IP (10.32.112.184) through ssh. When I am on the VM and I try to ping the FQDN, which resolves to the public IP, I get no response:

[root@ci-sse ~]# ping ci-sse.vm.sandbox.identix.com
PING ci-sse.vm.sandbox.identix.com (10.32.112.184) 56(84) bytes of data.

I can ping using the private IP, but not using the public IP.

edit retag flag offensive close merge delete

1 answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2017-02-13 13:28:56 -0600

dsneddon gravatar image

updated 2017-02-13 13:30:58 -0600

If I understand correctly, you are trying to reach the Floating IP of the VM instance from the VM instance itself? This won't work. NAT will take the destination address (floating IP) and replaces it with the VM private IP. This would result in the packet having the same source and destination address, and the VM can't reply to the ping in a way that the reply packet will end up being sent to the Neutron L3 agent for NAT translation (since the source address of the resulting Echo request contains a local IP), so you end up with an incomplete path. The VM echo request would be sent to the Public IP, but the reply would come from the Private IP, so the ping won't work.

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Get to know Ask OpenStack

Resources for moderators

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2017-01-24 09:59:33 -0600

Seen: 116 times

Last updated: Feb 13 '17